Help ons! Help 🔥

Als passagier in een brandend vliegtuig zitten en heel hard schreeuwen dat je geholpen wilt worden is normaal gesproken iets wat je niet mee wilt maken, maar wanneer je weet dat het om een oefening gaat, is dat echt een te gekke ervaring.

Samen met andere studenten mochten wij mee helpen bij de brandweer oefendagen op Rotterdam The Hague AirPort.

We moesten ons om 17.30 uur melden naast het Jet Center en moesten we door de security check heen. Daarna werden we door een bus opgehaald en gingen we gezamenlijk eten met de brandweermannen van de luchthaven.

Vervolgens kregen we een briefing wat we konden verwachten en de situatie werd duidelijk overgebracht.

Het vliegtuig was neergestort op de luchthaven en om het vliegtuig en in het vliegtuig was er brand. Alleen de overwing exit kon open en alle passagiers moesten via deze uitgang het vliegtuig verlaten. Dat is een pittige klus, want het is een kleine uitgang.

Huppelend van enthousiasme gingen we naar het vliegtuig toe en mochten we plaatsnemen op een bankje in het vliegtuig, maar toen we een tijdje zaten te wachten kwamen de zenuwen ineens hoor. Een brandweer man die binnen stond om ons in de gaten te houden vroeg zelfs: “gaat het wel meisje? Je zit zo beangstigd te kijken!” Hahaha 😂

Het vuur bij de motoren van het vliegtuig ging aan en deze brand werd geblust door de brandweer van de luchthaven. Klus geklaard, die grote brand is geblust. What! Nu begon de brand in het vliegtuig te branden. Ja, echt waar! In het vliegtuig en dat is de plek waar wij zaten en het steeds warmer werd. Help ons! Help! We hebben hulp nodig! 🔥

Binnen no-time waren de brandweermannen uit de stad binnen en werden de brandjes voor en om ons heen geblust voordat we uit het vliegtuig werden geholpen.

We moesten het de brandweermannen het zo moeilijk mogelijk maken en we moesten goed kunnen acteren. Er waren veel passagiers die zich zogenaamd bewusteloos hielden, maar ik had gekozen voor het niet meer kunnen lopen, zodat ik nog wel kon zien wat er gebeurde. De brandweerman die mij ging redden moest mij met veel moeite uit de stoel halen om via de overwing exit naar buiten krijgen.

Yeah, ik ben uit dat hete vliegtuig en werd op de vleugel neergezet. Gelukkig werd ik door twee andere brandweermannen dragend naar de verzamelplek gebracht. Dat was ook een te toffe ervaring!

Het is een fijn gevoel om te weten dat de brandweer situaties naspelen en goed oefenen. Ze hopen natuurlijk dat dit nooit echt zal gebeuren, maar dan weet je zeker dat ze ervoor je zijn en goed getraind zijn.

Het was echt te gek om dit van dichtbij mee te mogen maken! Ik zou het zo nog honderd keer willen doen. Over een paar weken ben ik weer terug op Rotterdam The Hague AirPort om de fire fighting training te volgen. Ik kan niet wachten op deze dag!

📸 Credits @vincent_tli

🚒 Credits @luchthaven_brandweer_rtha

📚 Credits @albeda_rtha

2 thoughts on “Help ons! Help 🔥

    1. Wat een spannende avond was dat zeg. Je moet het toch maar doen. Het is te hopen dat zoiets niet echt gebeurt maar jullie waren wel in goede handen. Wel goed om zo’n brand een keer als oefening te krijgen..

      Oma en opa Klomps

Geef een reactie