Mijn manier van plannen 🤓

Het eerste schooljaar van luchtvaartdienstverlener zit er al weer bijna op. Maar mijn agenda voor het volgende schooljaar 2018 heb ik al weer in the pocket. Nog even door met bikkelen, daar komt veel bij kijken. Maar om alles overzichtelijk te houden moet je goed plannen van alles wat je wilt doen.

Om mijn dromen te realiseren wil ik een aantal dingen combineren.

#studeren #vriendje #werken #bloggen
#somshuishouden #shoppen #muziekluisteren
#fotosbewerken #dromen

Dit wil ik allemaal doen, maar dan heb je echt een goede planning nodig om dit allemaal te kunnen realiseren. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dit goed kan combineren en voor elkaar krijg. Voor mij is een goede planning het halve werk. Hier creëer ik rust mee in mijn hoofd en kan ik veel relaxter mijn dagen vullen met alles wat ik leuk vind om te doen. Het zorgt voor overzicht en daardoor kan ik ook makkelijker leuke dingen doen met een goed gevoel. Ritme en regelmaat is een belangrijk doel in mijn leven.

Al eerder schreef ik een stukje hoe blij ik ben met alle handige notitieboekjes en to-do lijstjes.

Hier nogmaals wat tips:

De belangrijkste dingen opschrijven.
Door het netjes en ordelijk op te schrijven weet ik dat ik precies ‘die belangrijke puntjes’ niet zal vergeten. Door dat op te schrijven krijg je een overzicht van wat ik moet leren, weten, en moet doen.

Filter en leg de lat niet te hoog.
Je voelt zelf best aan wat belangrijk is en niet. Ook wat je uit kunt stellen of wat beter is om stap voor stap te leren. Als je te veel schrijft raak je het overzicht ook weer kwijt, dus kijk echt goed wat van belang is. Anders heb je straks geen zin meer om het te gaan te gaan leren.

Plan niet te strak.
Het is niet de bedoeling dat je te strak plant. Je moet ook pauzes in lassen.
Plannen moest ik ook leren, wanneer mijn planning te strak was werd ik ook gestresst en chagrijnig. Discipline is het belangrijkste, heb ik gemerkt. Hoe waanzinnig mooi mijn notities en mijn planning er uit ziet….. is het nog wel een kwestie van DOEN. Ook de minder leuke dingen moet je doen. Alles kost tijd. Maar ik heb het er graag voor over! Ik wil mijn dromen nastreven en hier moet ik wel iets voor doen. Als alles zomaar zou komen aanwaaien had ik niet zoveel moeite hoeven doen. Maar waar een wil is is een weg. Soms moet ik mezelf best een schop onder mijn kont geven hoor. Zeker wanneer er een opdracht of leerwerk bijzit wat ik niet zo leuk vind. Dan gewoon even door de zure appel heen bijten.

Maak het gezellig!
Ja, ook bij het plannen moet je zelf zorgen dat het gezellig is. Zorg voor een glas drinken en lekkere stukjes fruit. Hou het voor jezelf fijn en plezierig om je planning te realiseren!

First things first.
Bedenk voor jezelf waar de prioriteiten liggen en wat meer tijd kost. Je wordt er vanzelf handiger in naar mate je het vaker doet. En maak taken af voordat je aan iets nieuws begint. Als ik uit school kom en ik heb maak-huiswerk opgekregen voor de week erna of voor nog verder weg, maak ik ALTIJD direct als ik thuiskom dat deel van het huiswerk. Poehpoeh, daar hoef ik me dan alvast niet meer druk over te maken. Heerlijk! Klaar is klaar! Opgekregen leerwerk, print ik dezelfde dag nog uit en stop alles geordend in mappen. Hier hoef ik al niet eens meer over na te denken. Dit gaat automatisch. Spaans en Engels is echt stampwerk. Dit doe ik in etappes. Eerst alles uitschrijven, dan alles in programma wrts uittypen.

Verdeel de teksten en woorden over de aantal dagen voordat de toets is. Iedere dag herhaal ik ook de eerste teksten en woorden. De laatste dag voor de toets test ik mezelf net zo lang tot het programma (wrts) zegt dat ik een 10 heb. Daarna overhoor ik mezelf ook nog schrijvend, want ik heb gemerkt dat het schrijven toch anders is als het typen op mijn laptop. Het is raar maar waar. De andere vakken zoals Nederlands, Rekenen en de rest van de vakken, markeer ik de belangrijke stukken en schrijf die nogmaals netjes uit in mijn aantekeningen. Terwijl ik dit schrijf, lees ik het in mijn hoofd ook nog eens voor aan mezelf. Ook deze vakken verdeel ik over verschillende dagen.

Wees lief voor jezelf
Op zo’n manier ga ik met een gerust gevoel een toets in en hou ik tijd over om te ontspannen en leuke dingen voor mezelf te doen. Ik ben dan ook best trots op mezelf dat ik het voor elkaar krijg. Zeker omdat ik qua leerniveau van ver moest komen en best moeite moet doen om alles te leren. Voor mij is de beloning na afloop van een goed cijfer erg motiverend om zo door te gaan.

Soms voel ik ogen in mijn rug prikken als de behaalde cijfers gegeven worden. Waarom zou ik niet mijn best doen voor iets wat ik graag wil? Ik doe dit voor mijn toekomst en doe het op mijn eigen manier. Dit is mijn manier anders lukt me het niet. Ik wil echt benadrukken dat een goede planning erg kan helpen bij het leren en alles wat je wilt doen buiten je studie.

Reader Interactions

Comments

  1. Ik kan nog zelfs van jou leren Emma maar het klopt wat je schrijft en vandaar jouw succes!
    Ben benieuwd naar je ervaringen in het nieuwe schooljaar!

  2. Hier kan ook ik nog veel van leren. Lieve kleindochter nr. 1.1 ben zo onnoemelijk trots op jou. En ik niet alleen opa Wim ook.

Geef een reactie